Marlijn: De Dolende Dertiger

KRONCRV / KRONCRV - NPO3

Je zou kunnen zeggen: ze heeft het op haar 33ste helemaal voor elkaar. Marlijn is ontdekt als zangtalent, is een veelbelovend actrice, en presenteert sinds kort ook televisieprogramma’s. Daarnaast heeft ze ook nog eens een rijk sociaal leven en vond ze kort geleden de grote liefde.

En toch worstelt Marlijn met belangrijke levensvragen. Het lijkt of andere dertigers het beter op de rit hebben; dertigers met een veilige vaste baan, met een koophuis , knappe kinderen, die verdieping vinden in yoga en mindfullness. Hoe doen zij dat allemaal?
Ze voelt zich een dolende dertiger. Maakt ze wel de goede keuzes? Moet ze niet ook grote beslissingen nemen? Beter focussen in haar carrière, trouwen, een huis kopen? Wil ze eigenlijk wel kinderen, wanneer dan en wil ze met deze man oud worden? Of moet ze nog eerst op wereldreis? Ze wil alles.

In de zesdelige serie Marlijn: de dolende dertiger zoekt Marlijn Weerdenburg naar antwoorden op de levensvragen van de dertigers van nu. In een persoonlijke ontdekkingstocht duikt ze in de wereld van haar leeftijdgenoten, die worstelen met keuzestress, issues in de liefde, kinderen en carrière, sociale media en zingeving. Ze spiegelt zich aan bekende collega’s in de TV- en filmwereld, laat zich inspireren door ‘gewone’ dertigers, praat met deskundigen, en onderzoekt de trend op het gebied van yoga, mindfullness en detoxretreats.

Driekwart van de hoogopgeleide dertigers in Nederland kampt net als Marlijn met het dertigersdilemma. Door onbegrensde keuzemogelijkheden in een wereld waarin letterlijk alles maakbaar lijkt, zien zij in deze cruciale levensfase – biologisch, financieel en sociaal-maatschappelijk bepalend voor de rest van het leven – door de bomen het bos niet meer. De sociale media spelen hierin een grote rol. Verwende aanstellerij volgens oudere generaties. Maar voor een grote groep dertigers een serieus probleem.
Bloedserieus, maar ook met een knipoog en humor biedt Marlijn Weerdenburg dertigers van nu een klankbord in een verrassende serie over dertigers.

Presentatie: Marlijn Weerdenburg
Eindredactie: Christien van der Aar
Regie/montage: Merel Beernink, Remon Rijper
Redactie: Mina Amhil, Evelien van Maurik, Mascha Philipoom, Floor Wonder
Productie: Miriam Bos, Cas Knol, Mare van Overmeir
Beeldbandredactie/Productie-assistentie: Esther van Renswoude
Commissioning Editor KRO-NCRV: José van Diepen
Vormgeving: Tjako de Weerd @ Studio MiNSK
Faciliteiten: Hoens Creative
Camera: Ivo Kasbergen, Albert Stokkers, Fjodor de Lange, Jeff Slaa, Bob Appelboom, Adam van der Maat, Pieter de Lange e.a.
Geluid: Manuel Reichert, Daniel de Ruiter, Nienke de Haar, Wilco van der Mast e.a.

Het is allemaal best grappig, en ik weet zeker dat we in de toekomst op zoek naar de gekte van de jaren 10 dankbaar gebruik zullen maken van de beelden van deze dolende dertiger.
Hans Beerekamp

Recensent, NRC