De Nieuwe Vermeer

Helder / Omroep MAX - NPO1

 

 

2023 belooft het jaar van Johannes Vermeer te worden. Bijna alle werken van deze iconische Nederlandse schilder komen van over de hele wereld naar het Rijksmuseum in Amsterdam voor de grootste Vermeer tentoonstelling ooit. Maar 6 van zijn schilderijen zijn verdwenen. In de tv-wedstrijd De Nieuwe Vermeer brengen zowel amateur- als professionele kunstenaars uit heel Nederland deze werken weer tot leven.

Iedere aflevering staat in het teken van één van de zes verdwenen werken van Johannes Vermeer. De deelnemers strijden in twee categorieën: de meester-schilders en de vrije categorie.

Die vrije categorie, de grootste groep, bestaat uit amateur- en professionele kunstenaars die zichzelf hebben opgegeven. Zij mogen een persoonlijke interpretatie maken van een verdwenen werk. Presentatrice Dionne Stax gaat langs bij deelnemers en volgt hen in hun worstelingen en creatieve uitspattingen. Ze ziet werken ontstaan van de meest uiteenlopende materialen; glas, wol, foto’s, bouwsteentjes…alles is geoorloofd, zolang het werk maar voldoet aan een paar vaste uitgangspunten. Die krijgen de deelnemers van de vooraanstaande experts én vakjury Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum en Abbie Vandivere, restaurator van het Mauritshuis, van onder andere het Meisje met de Parel. Zij beslissen uiteindelijk welk werk uit de Vrije Categorie het beste in het straatje van Vermeer past en daarmee een plekje in Museum Prinsenhof Delft bemachtigd.

Naast de vrije categorie worden per verdwenen werk twee gedreven meester-schilders speciaal gevraagd om hun eigen stijl juist volledig te parkeren en helemaal in het hoofd van de grootmeester te kruipen. Zij krijgen de opdracht het schilderij zo te maken als Vermeer het destijds gedaan moet kunnen hebben.

Om deze zware en bijna onmogelijke taak te volbrengen, krijgen ze hulp van experts en vooraanstaande deskundigen uit binnen- en buitenland. In deze categorie zoeken juryleden Pieter Roelofs en Abbie Vandivere dus telkens naar de kunstenaar die het dichtst in de buurt van Vermeer komt. De winnaar van deze titanenstrijd mag zijn of haar werk exposeren in het Mauritshuis in Den Haag.

De Nieuwe Vermeer is een wedstrijd met iedere week twee winnaars; één werk echt helemaal in de stijl van Vermeer en één vrije eigenzinnige interpretatie van het verdwenen werk. Het is een ode aan een van Nederlands grootste schilders, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland.

De Nieuwe Vermeer zal vanaf 12 februari 2023 uitgezonden worden om 20:30 uur op NPO1. 

Een internationale Vermeer-tentoonstelling met 28 schilderijen die tot in juni al zowat is uitverkocht: dat kun je een hype noemen. Het maakte me sceptisch over het tv-programma De Nieuwe Vermeer […] Maar ik kon mijn scepsis snel laten varen. Het programma blijkt meer dan een schrale troost voor wie kaartjes is misgelopen en biedt op allerlei manieren toegang tot de geheimen van de bijzondere schilderijen.

[…]

Met stijgende verbazing en bewondering kijk ik naar de bom van creativiteit. Minstens zo leuk was de voorbereiding van de twee meesterschilders Maudy Alferink en Nard Kwast, die deze eerste aflevering strijden om de winst en een plek in het Mauritshuis. Zij vertellen zo in detail over de Vermeertechnieken die ze moeten gebruiken, dat je vanzelf gefascineerd raakt.
Maaike Bos

Recensent, Trouw

The mash-up of highbrow culture and mass entertainment has been an instant sensation in the Netherlands, with 1.3 million viewers (in a country of 17 million) tuning in for the first episode.

Nina Siegal

Journalist, The New York Times

How reality TV is bringing back Vermeer paintings that have been lost for centuries

Sheena Goodyear

Journalist, CBC

The Dutch Are Going Wild for a Reality TV Show Where Artists Compete to Paint Vermeer’s Lost Masterpieces

Sarah Cascone

Journalist, Artnet

Vermeer mania hits new heights on the back of the blockbuster Rijksmuseum show with (wait for it) a new reality TV show called The New Vermeer.

The Art Newspaper

Producent: Rob de Haan, Gerdie Hulsbergen
Presentatie: Dionne Stax
Jury: Pieter Roelofs, Abbie Vandivere
Meercamera- & eindregie, samenstelling/eindmontage: Remon Rijper
Eindredactie: Lisanne Faddegon
Uitvoerend producent: Colette Asma
Verslaggeving/voormontage/samenstelling: Marjolein Thijs, Marc Veraart
Camjo: Johan Zwaan
Productieleider: Herman van der Knaap
Productie: Reena Leek

Runners: Jonno Dijk, Jahvencion Safaoui, Tess van Westerloo
Redactie: Joanie Deerenberg, Pam Kortleve
Redactie-stagiair: Anne Versluis
Visagie: Selke Stojancic
Stylist: Hannah Suurland
Faciliteiten: NEP Netherlands, Lichtmacht
Eerste cameraman: Gideon Krijnen
Camera: Jesper Blok, Arno Cnossen, Julian Felix, Chiel Hooijman, Ruben Kuyl, Wouter Revier, Dave Rijpkema, Wesley Schipper, Martin Struijf, Mladen Vekic, Midas Verburg, Emiel Zoutewelle
Eerste geluidsvrouw: Anniek de Wit
Geluid: Reinier Hameleers, Stijn Oostenbrink, Lion Timmerman, Kaj de Vries
Mediamanagement: Ruben Kuyl, Gijs van der Meulen, Thymen Ooijevaar
Licht: Evi François, Jesse Grootjen, Twan Prins, Marc Raps
Opnameleiding: Tommy Byrne 
LED-schermen: Faber
Vormgeving: Blacklist Creative
Kleurcorrectie: Max Vonk
Audionabewerking: Jacco Franssen @ Aborisound
Muziek: Karl Heortweard
Adviseur Rijksmuseum Teekenschool: Jaap Godrie

Voor Omroep MAX:

Eindredactie: Nicolette de Wolf

Foto’s: Stef Nagel
Foto: Mark de Blok
Foto: Sander Veeneman