Foto: Mark de Blok

Aanstaande zondag start op NPO1 ‘De Nieuwe Vermeer’: een programma voor Omroep Max waar ik het afgelopen jaar aan heb gewerkt. Hierin gaan meer dan 1.000 professionele en hobby-kunstenaars aan de slag met de zes verdwenen werken van de 17e eeuwse meester.

In deze ode aan de creatieveling, krijgen alle deelnemende kunstenaars aan de start een uitgebreide briefing van Vermeer-kenners Pieter Roelofs van het Rijksmuseum en Abbie Vandivere van het Mauritshuis.

Voor deze sessies wilden we de kunstenaars onderdompelen in de wereld van Vermeer met een megagroot scherm. Een soort immersive art belevenis, maar dan ook geschikt als decor voor de TV-uitzending én als middel om de presentaties van Pieter en Abbie te ondersteunen met visuals.

Samen met de designers van Blacklist Creative creëerden we een 17e eeuws schilderatelier met elementen uit Vermeer’s schilderijen. Zoals de zwart wit geblokte marmeren vloer, het licht van links door het glas in lood-raam en een virginaal.

We waren zo blij verrast met het resultaat en de waanzinnige details wanneer je inzoomt op de elementen, dat de kamer uiteindelijk ook de basis voor de rest van de vormgeving in de serie werd.

Welke Vermeer-elementen herken jij nog meer? En nog belangrijker: zit je zondag voor de buis?