Het duurt nog ruim drie weken voordat de eerste aflevering van De Nieuwe Vermeer op TV is. Maar alvast in de mood komen kan wél. Want speciaal voor de serie schreef componist Karl Heortweard namelijk prachtige muziek.

Voor De Nieuwe Vermeer wilden we geen klassieke 17e eeuwse aanpak. En dus niet te veel in de buurt komen van de instrumenten uit Johannes Vermeer zijn tijd. Zoals het klavecimbel. We lieten ons wel inspireren door terugkerende elementen uit zijn schilderijen zoals glas, hout en metaal. Die hoor je terug in de zogenaamde melodische percussie. En om het wat naar het ‘nu’ te trekken (Vermeer was in zijn tijd immers ook een moderne kunstenaar) hoor je ook een vleugje synthesizer hier en daar.

Maar de sound moest wel toegankelijk blijven: De Nieuwe Vermeer blijft een programma voor het publiek van Omroep MAX en NPO1. Dus de soundtrack roept – als het goed is – ook de sfeer op van Heel Holland Bakt en Project Rembrandt.

Je kunt de soundtrack o.a. beluisteren op Spotify en Apple Music. Ik ben benieuwd wat jullie vinden!